ÇOCUKLARDA SINIR PROBLEMLERİ

 

Çocuklarda "sınır" kavramı, çocukların fiziksel, davranışsal, duygusal ve zamanın yönetimi gibi farklı alanlarda kendilerini düzenleme, sınırlama ve ifade etme becerilerini geliştirdikleri önemli bir kavramdır. Sınırlar, çocukların güvenli, saygılı, sağlıklı ve sorumlu kişiler olarak büyümelerine fırsattanımaktadır. Sınır koymak, çocukların doğru davranışları öğrenmesine, kontrolsüz olan davranışlarından kaçınmalarına ve sorumlu bireyler olarak yetişmelerine yardımcı olur. Çocuklar, sınırların varlığı sayesinde kendilerine sunulan çerçeve içinde yaşamı güvenli bir şekilde keşfetmelerini sağlamaktadır.

 

Çocuklarda sınır problemleri, genellikle davranışsal veya duygusal düzenleme ve kontrol etme zorlukları olarak ortaya çıkan bir durumdur. Çocukların duygularını ve davranışlarını düzenlemede güçlük yaşamalarına, sosyal ilişkileri , akranilişkileri ve okul performanslarının olumsuz anlamda etkilenmesine sebep olabilir.

 

Sınır problemleri çocuklarda birçok farklı şekilde görülebilir. Örneğin, çocuklar sık sık duygusal patlamalar yaşayabilir. Yani çocuk ağlama, aşırı sinirlilik, öfke nöbetleri, yıkıcı davranışlar, saldırganlık, gibi duygusal tepkilerde bulunabilirler. Aynı zamanda dikkat eksikliği veya dağıklığı , dürtüsellik ve diğer davranış bozuklukları gibi belirtiler sınır problemlerinin göstergesi olabilmektedir.

 

Çocukların güvenli, saygılı ve topluma uygun davranışlarını öğrenmeleri için belirli kurallar ve sınırlamalar göstermeleri beklenmektedir. Örneğin, evde, okulda veya toplumda belirli kuralların olduğu bir ortamda, çocuklara "sınırlar" belirlenir ve bu sınırlara uygun davranmaları istenmektedir aksi takdirde bunu uygulamayan çocuklar ve ebeveynler için yaşam oldukça zorlayıcı olabilmektedir. 

 

Söz konusu ebeveynlerin veya otorite figürünün çocuklara sınırlarını koyma şekli ve seviyesi çocuğun yaş grubuna, kişiliğine ve gereksinimlerine göre değişkenlik gösterebilmektedir. Aynı zamanda sınırları belirlerken, çocukların gelişim seviyelerini ve bireysel farklılıklarını göz önünde bulundurmak önemlidir. Sınır koyma ve sınır problemlerinin baş edilmesi konusunda ebeveynlerin yapması gerekenler: 

 

 

◊ Ebeveynlerin, çocuklarına sınır koyma süreçlerinde bunu açık bir iletişim kurarak onların fikirlerine değer vererek ve çocuğa örnek oluşturarak yapması gerekmektedir. Dolayısıyla çocukların duygusal ihtiyaçlarını karşılamak, sosyal becerilerini geliştirmek ve olumlu bir davranış modeli sergilemeleri ile sağlanmaktadır.

 

◊ Ebeveynler çocuklarının duygusal gereksinimlerinianlamak, sağlıklı sınırlar koymak ve çocukların olumlu davranışlarını teşvik etmek için çaba göstermelidirler. Ayrıca, çocukların sağlıklı bir yaşam tarzı sürdürmeleri için uygun ortamlar sağlanması, beslenme alışkanlıklarının düzenlenmesi ve fiziksel aktivitenin artırılması da önemlidir.

◊ Çocuklarınıza sınırlar koymak için açık iletişim kurmak gerekmektedir. Yani onlara neden belirli sınırlar koyduğunuzu anlatmanız ve onların görüşlerini dinlemek süreci yönetebilmek adına oldukça önemlidir.

 

◊ Açık ve net beklentiler belirlemek ve çocuklarınıza hangi davranışların kabul edilebilir olduğunu ve hangi davranışların kabul edilemez olduğunu açık ve net bir şekilde ifade etmeniz gerekir. 

 

◊ Sınırları tutarlı bir şekilde uygulamak, çocuklarınızın beklentileri anlamalarına ve uygun davranışları öğrenmelerine yardımcı olur. Sınırlarınızı sürekli olarak uygulayın ve çocuklarınızın davranışlarına kararlı bir şekilde yanıt vermeniz çocuk için daha anlaşılır olmaktadır.

 

◊ Çocuklarınıza sınırlar koymak için olumlu pekiştireçlerkullanabilirsiniz. Olumlu pekiştireçler çocukların istenen davranışları yapmasını teşvik eder ve güçlendirir. Örneğin, istenen davranışları sergileyen çocuğunuza övgü, ödül veya teşekkür gibi olumlu geribildirimlerde bulunabilirsiniz.

 

◊ Uygun davranışlara uymamanın mantıklı sonuçlaruygulamak gerekmektedir. Bu çocukların sınırlara uymalarını teşvik eder. Örneğin, çocuğunuz oyuncağını paylaşmazsa, oyuncağı belirli bir süre paylaşım yapamayacağı bir yere koyabilirsiniz böylelikle çocuk deneyim ile öğrenme gerçekleştirecektir.

 

◊ Ebeveynler olarak çocukların yaşına ve gelişim seviyesine uygun sınırlar belirlemeniz gerekir. Yani küçük çocuklar için sınırlar daha basit ve net olmalıyken daha büyük çocuklar da ise söz konusu durumların sebep ve sonuçları kapsamında ifade edici bir dil kullanılması gerekmektedir. Bu noktada aynı zamanda çocukların farklı kişiliklere ve ihtiyaçlara sahip olduğunu da unutmamanız oldukça önem arz etmektedir.

 

Gül Şefkat Anaokulu olarak, çocukların sınır problemleri ile başa çıkmasına yardımcı olmak için elimizden gelenin en iyisini yapıyoruz. Çocuklarımızın sınır tanıma, kurallara uyma ve başkalarının haklarına saygı gösterme gibi konularda rehberlik ediyoruz. Okulumuzda, çocuklarımızın sınır tanıma becerilerini geliştirmelerine yardımcı olmak için farklı aktiviteler düzenliyoruz. Örneğin, oyun sırasında sıra beklemeyi ve diğer çocukların da oynamasına izin vermeyi öğretiyoruz. Bu sayede çocuklarımız, kendi sınırlarını anlamaları ve diğerlerinin sınırlarını saygı göstermeleri konusunda farkındalık kazanıyorlar. Ayrıca, kurallara uyma konusunda da çocuklarımızı destekliyoruz. Okulumuzda belirlediğimiz kuralların nedenini açıklıyor ve çocuklarımızın bu kurallara uymalarının neden önemli olduğunu anlatıyoruz. Böylece, çocuklarımızın kurallara uymaları konusunda daha istekli olmalarını ve kuralların hayatlarının bir parçası olduğunu anlamalarını sağlıyoruz. Başkalarının haklarına saygı gösterme konusunda da çocuklarımıza bu davranışı aşılamaya çalışmaktayız. Örneğin, bir çocuğun oyuncaklarına zarar vermenin veya bir çocuğun istemediği bir şeyi yapmanın yanlış olduğunu açıklıyoruz. Ayrıca, çocuklarımıza diğer insanların duygularına saygı göstermelerini ve nasıl yardımcı olabileceklerini öğretiyoruz. Gül şefkat Anaokulu olarak, çocuklarımızın sınır problemleri ile başa çıkabilmeleri ve sağlıklı bir şekilde sosyalleşmeleri için gerekli olan tüm becerileri kazanmalarını sağlamak için elimizden gelenin en iyisini yapıyoruz.

Yorum Ekle